Bleach - recenze

12. října 2010 v 16:59 | Katsumi-sama |  Anime recenze
b1
OK. Proč tohle píšu? Mám několik důvodů: za a) jsem zjistila, že mám na blogu povětšinou samé až moc kladné recenze, protože jsem tak nějak podvědomě psala skoro jenom o tom, co se mi líbí a za b) je vždycky sranda počtvat si proti sobě bandu rozzuřených fanoušků, kteří neví, kde bydlím. (Muhehe, jsem tak zlá!!!) Takže vám pyšně představuji něco, co znají všichni: Bleach. Anime, které dokázalo, že lidi budou klidně sledovat všechno, co před ně naservírujete. O čem to tedy je? Kurosaki Ichigo je ne tak docela obyčejné budižkničemu s mozkem o velikosti fazole, které shodou okolností dokáže vidět duchy. Nikdo ho nezajímalo, proč se mu to vlastně děje, což je samo o sobě důkazem jeho inteligence, ale nepředbíhejme. Náš Ichigo si (jako ostatně každý hrdina shounen) krátí čas pomáháním nevinných, mlácením svých ošklivých a zlých spolužáků, kteří těmto nevinným ubližují a ponižováním svých méně inteligentních kamarádů, kteří by se mimochodem dali spočítat na prstech jedné ruky. Samozřejmě je outsider, protože (no podržte mě!) má oranžové vlasy. Proto ho všichni zlí spolužáci mlátili, když byl ještě malé pískle. Měl kvůli tomu strááášně smutné dětství (a taky kvůi tomu, že mu zabili matku, ale to je vedlejší). Z našeho Ichiga vyrostl archetypální hlavní hrdina... chci říct, silný charakter. Ha ha ha. Ichigo jednoho dne potká holku oblečenou v černém, která je celá vedle z toho, že ji vůbec vidí, zatímco Ichigo je celý vedle z té příšery. Tím jsem samozřejmě nemyslela tu holku, ale stvůru, se kterou bojovala. Díky velice nepravděpodobnému sledu událostí je holka přinucena odevzdat Ichigovi své schopnosti, který obludu ve velice drmaatickém souboji vyřídí její katanou. Posléze se dovídáme, že holka se jmenuje Kuchiki Rukia a je Shinigami, Bohyně Smrti. Zní to možná cool, ale hned vzápětí se dovídáte, že takových Bohů Smrti je cca 10 na metr čtvereční, že pomáhají přecházet hodným duším na druhý břeh a ty zlé (jako byla příšera, kterou Ichigo zmasil) likvidují. Rukia vzápětí dodává, že jelikož jí Ichigo sebral síly, musí teď dělat její práci. Ten se sice vykrucuje, ale protože je to shounen anime, hodně rychle si na nový úděl zvykne, sesbírá partičku dalších archetypálních hrdinů se špatným dětstvím, a dobrodružství může začít...
Nebo spíš kolotoč předvídatelných událostí, boje a power boostů. Dobře, uznávám, že příběh Bleache by měl jistý potenciál, kdyby nezdegeneroval v typické podřadné shounen. Bleach se mohl zabývat tím, co je po smrti, mohl se zabývat psychologií dospívajícího hrdiny, který je najednou přinucen hrát hru, jejímž pravidlům nerozumí... Místo toho se soustřeďuje na zachraňování dámy v nesnázích a rádoby vtipné gagy. Není nad originalitu, že? Dejme tomu, že anime se dalo tolerovat prvních pár epizod a Soul Society arc byl celkem zábavný, protože Ichigo ještě všechno neuměl (respektive nebyl dokonalý a všemocný), boje byly sice zdlouhavé, ale docela napínavé a jeden si na to všechno ještě nestihnul pořádně zvyknout, takže to i vypadalo originálně... Prostě to byla docela příjemná záležitost na ukrácení času, když jeden neměl dělat co jiného. Jenže pak se ukázalo, že Tite Kubo nemá žádnou představivost a umí jenom recyklovat staré zápletky, které ani předtím nebyly žádná sláva. Ale co na tom, když to docela slušně vydělává, že? Protože to je jediný důvod existence Bleache - ždímat z lidí peníze. A kupodivu to i funguje. Celý Bleach se v podstatě skládá z toho, že Ichigo bojuje s protivnékem, kterého nemůže porazit, protože je zkušenější a silnějš, ale on ho porazí, získá novou sílu, zase bojuje s protivníkem, který je silnější, zase ho porazí, potká dalšího protivníka, ale ten už je jako fakt silný, proti tomu nemá šanci... Ale on ho porazí, jak jinak. Napětí v Bleachi naprosto chybí, komedické odlehčení nefunguje, protože všechno působí strojeně a postavy berou samy sebe moc vážně. Když už jsme u postav...
Ichigo. Nejnudnější a nejotravnější postava vůbec. Jeho jedinou motivací je chránit přátele a rodinu, na všechny si bezdůvodně otvírá hubu, jeho IQ se pohybuje v pokojových teplotách. I když je charakterově naprosto plochý, je samozřejmě středobodem vesmíru a vše se točí kolem něj. Rukia. Nudná emo holka. Orihime. Věčně si stěžuje, nikdy sama nic neudělá, často pláše, miluje Ichiga, ráda se lituje - ale všichni ji milují, protože má velké poprsí. Typická ženská postava v shounen. Ishida. Typický přemoudřelý chytrolín, kterého byste nejraději nakopali. Chad. Nudný, tichý a silný typ. Postav je hodně, ale v ději většinou nehrají moc velkou roli, jsou nedomyšlené a v podstatě je mi jedno, co se jim stane. Jediná postava, která stojí za zmínku, je prodavač Urahara Kisuke, který je kupodivu sympatický, vtipný a vůbec není dementní, takže zákonitě dostává v anime málo prostoru. Postavy v Bleachi nikdy neumírají, i když je jich tam jako much. Pokud někdo umře, je to zákonitě záporák (a to si ještě vůbec nejste jistí, jestli umřel doopravdy, protože mají nepříjemnou tendenci zjevovat se jako Deus ex Machina). Kdyby autor polovinu postav vůbec nevymyslel a místo toho raději lépe promyslel ty, které jsou pro příběh nezbytné, udělal by daleko, daleko lépe. Nakreslené je to celkem slušně, není to špatné, ale není to ani nijak excelentní. Opening ani ending tady dávat nebudu, bylo jich hodně a ostatně to nebylo nic výjimečného, takže si ten zážitek klidně můžete odpustit.
Bleach není úplně špatné anime - občas se jim povede vtip, který je opravdu vtipný, pokud máte rádi akci, pak si přijdete na své, některé souboje jsou opravdu vymakané, ale řekla bych, že časem to začne nudit každého, protože se dokola opakuje to samé a neskutečně se to táhne. K dnešku čítá Bleach neuvěřitelných 292 epizod, ve kterých se z velké části nic neděje, jenom bojuje. Já sama jsem vydržela něco kolem 150 (což byl heroický výkon, který bych dnes už nezopakovala), znechuceně jsem toto anime odhodila a šla koukat na něco pořádného. A ne, já nejsem ten typ, který nemá rád akci a souboje, ale ne na úkor příběhu, kterého si cením víc. Pokud s anime začínáte, je ale Bleach celkem logickou volbou - nenáročné na přemýšlení, známé a české titulky jsou k naleznutí všude. Rozhodně to ale není žádné mistrovské dílo, znám stovky mnohem lepších anime, které jsou skoro neznámé. A ještě něco: Naruto je lepší než Bleach. Tam aspoň občas někdo pročistí vzduch a zdá se, že děj k něčemu spěje.
Tip pro milovníky akčních anime: Jestli máte rádi akci, raději koukněte např. na:
Samurai Champloo
Baccano!
Berserk
Black Lagoon
Hellsing
Rurouni Kenshin
Basilisk: Kouga Ninpou Chou
a mnoho dalších.

Uděláte lépe.
Zdroj obrázku: nakreslil Tite Kubo, vzala jsem to odtud
 

6 lidí ohodnotilo tento článek.

Komentáře

1 Cathy Cathy | Web | 12. října 2010 v 17:24 | Reagovat

teď píšu o reakci na mojem blogu.
Já si to nemyslím já se bojím té tmy a těch náhrobků a přijde mi že je tam nějak dusno, al estejně si myslím, že je to dusno můj výmysl!

2 The The | Web | 13. října 2010 v 16:29 | Reagovat

Konečně recenze, která není kladná! :D Ne, uznávám, moje zlounství už po nějaké takové toužilo. :D
Ovace fanfáry a rudý koberec..
(Mě Bleach taky nevzalo. Jen aby se netvrdilo, že je ta pochvala neopodstatněná.)

3 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 13. října 2010 v 16:37 | Reagovat

[2]: Ha, ty jsi tak zlá! Líbíš se mi :D Ne, uznávám, že mě spíš baví psát záporné recenze, ale poslední dobou jsem koukala na samé dobré věci. Občas mám masochistickou touhu kouknout na něco hrozného, abych to mohla v recenzi rozcupovat na kousky (což je mimochodem JEDINÝ důvod, proč jsem dočetla Stmívání :D)
Na Bleachi byla z mého pohledu jediná dobrá věc... S kámoškama jsme na něj psaly fanfikci (snadno se psala, protože tam stejně žádný příběh nebyl) a díky tomu jsem vlastně začala psát :D

4 hintzu hintzu | Web | 25. října 2010 v 8:20 | Reagovat

Nějak mi není úplně jasné, proč se vlastně namáhat takovým házením špíny na seriál, který za to nejen nestojí, ale jehož sledování je navíc ztrátou času.  

Pokud chci vidět něco originálního, sáhnu do hlubin času po Hunter X Hunter, ze kterého v počátcích vykrádal Naruto, nebo po Yuu Yuu Hakusho, na jehož kostře stavěl zpočátku Bleach.

A mimochodem – upíráš Bleachi jeho hlavní zásluhu o rozvoj mangy:) Je to snad první shounen fajto, u kterého je fillery procpané nejen anime, ale bohužel už i manga. Jediné na co šlo koukat bez potíží je prvních 64 dílů. S postupujícím časem je animace čím dál horší (proboha jak je možné, že se občas postavy nepodobají samy sobě?) a děj se téměř nevyskytuje, protože ho není kde brát.

Duševně alespoň trochu příčetnému člověku stačí mrknout na pár záběrů co 10 dílů, aby si ověřil, jak daleko lze v anime ještě zajít.

PS: opravdu nemá smysl vyčítat seriálům archetypy žánru, je to jako vyčítat rohlíkům, že chutnají jako rohlíky. Není to zápor, ale standard, kvůli kterému po nich saháme.
PPS: Z tebou jmenovaných věcí spadá do stejné kategorie pouze Kenshin a to ještě jen seriál, ne OVAčka. Má smysl milovníkům smažáku doporučovat tatarák? Jasně, chutná lépe, ale sakraš oni chtějí něco, co je jako smažák:)

5 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 26. října 2010 v 19:13 | Reagovat

[4]: Odpověď je jednoduchá - baví mě to :D
Ne, já si vzpomněla na svoje začátky v anime a na to, kolik času jsem sledováním Bleache strávila. Možná jsem příčetná nebyla - nebo to bude tím, že jsem byla cílová skupina, bylo mi cca 13. No, podle některých měřítek jsem sice cílová skupina i teď, ale co :D
Musím se přiznat, že mangu Bleach jsem nečetla a ani to neplánuji. Pořád ale vím, co se tam zhruba "děje", protože kámoška to stále čte. Nechápu, co ji k tomu vede, když si mi pak vždycky stěžuje, že se nic nestalo a že to bylo trapné. Asi ji to nějakým zvráceným způsobem baví.
Já se snažila vybrat něco v tom žánru, ale nejspíš jsem nebyla moc objektivní, takže jsem prostě vybrala něco akčního, co považuju za dobrou zábavu.

6 Yue Yue | Web | 27. října 2010 v 4:10 | Reagovat

Jedna z nejlepších recenzí co jsem četla :D hehe, taky budu zlá :D ve všem souhlasím, teda až na tu hudbu ta se mi i celkem líbila, ale to jenom ty openingy/ endingy ke který jsem se ani nedostala :D a já jsem v mém věku cílová skupina... a ejhle chybička se vloudila, nějakým záhadným způsobem jsem se radši koukala na něco určené pro starší věkovou kategori ^^ třeba takové Higurashi, na které bych se správně směla koukat až za čtyři roky :D na Bleach jsem se ráda koukala, když mi bylo tuším jedenáct :D

[5]: Manga je prý hodně nudná, takže jsem ji radši ani nezkoušela číst :D

7 Yu Suzukei Yu Suzukei | Web | 31. října 2010 v 14:52 | Reagovat

Mwhahahaa! Konečně někdo, kdo to Bleach otravný nemá rád!:D:D
Ne, já jsem se nedostala ani do půlky..ani míň, vlastně jsem skejesla u 10. dílu.:D
Prostě, si nevzvyknu na to, že shinigami je člověk! Ne! Ne! A ne! Prostě, DN 4ever.:D
A ne, ani dívat se na to nechci, prostě mě to nebere. Navíc, už jen z těch deseti dílů jsem pochopila, že ani jedna z postav se mi nelíbí, a že jsou všechny tupé jak sargofák.xD Ne, fakt, kde jsem na to přišla? u všech červených hlavonožců...co? Jó, toto? No, to neřeš.:D Můj výplodek.:D
"ale všichni ji miluj, protože má velké poprsí" Jo! Dej jim! Dej jim! *Začíná se v záchvatu mlátit müsli tyčinkou..ouu, už zase?!:D*

8 Chloë Noir Chloë Noir | Web | 31. ledna 2011 v 16:27 | Reagovat

Ja sa musím priznať, že Bleach som mala celkom rada...až do ten novej série (myslím teraz mangu..anime už vôbec nesledujem). No dobre...tie neustále boje a preťahujúce sa scény mi liezli na nervy, a zase príbeh tiež nebol nejak extra originálny *zistuje, že sa jej to vlastne páčilo menej, než si myslela*, ale predsa ma to akosi chytilo a ja som už dychtila po tom, ako sa to skončí. Keby to skončilo tak, ako sa skončila tá prvá, dajme tomu, časť, tak by to bolo fajn. Ale toto násilné pokračovanie je už vážne trochu...trápne. *ale aj tak to číta*

9 CHIBI CHIBI | 5. února 2011 v 13:43 | Reagovat

[4]: hele ty sráči! si sereš do očí?? jak můžeš říct že "S postupujícím časem je animace čím dál horší" když se ani nedodíval do knoce, tak jak si ho vůbec můžeš brát do huby? logicky...no jo..jak s tebou můžu mluvit o logice, když ji postrádáš, že...ale čím víc kreslíš, tím víc se zlepšuješ! A to mluvím z vlastní zkušenosti...
A když se podíváš na mangu, tak nevěřím, že nevidíš, jak je krásně propracovaná...vyhol si laskavě oči, jazyk raději zaůst lišejníkem a raději se vůbec se nezminuj o věcech, kterým nerozumíš!

10 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 5. února 2011 v 13:47 | Reagovat

[9]: Uklidni se, má pravdu. Zkus si pustit prvních pár dílů a pak se podívej na ty novější. Navíc, manga a krásně propacovaná? :D :D Tite Kubo je proslavený tím, že kašle na pozadí a občas i na designy postav. Pokud chceš vidět vážně propracovanou mangu, koukni se na cokoli od Kaori Yuki.

11 Saya Saya | 5. února 2011 v 13:57 | Reagovat

hej ste normalni?...vy asi o anime moc nevite co?!jak muzete posoudit jestli je anime dobre s prvnich par dílu?!!...bleach ma nejakych 306 dílu a dal se preklada!!..a vy jich nevidite ni 100 a tvrdite jak je spatne a tak?...vy to asi v te hlavě nemate v pořádku co?měli by jste se jít léčit!!..takto propracovane anime či manga tady dlouho nebyli!!!...možna se vam nelibi..ale rozhodne nemate pravo tady nadavat na neco co jste neviděli do konce...
PS:plně couhlasim s chibi!!

12 CHIBI CHIBI | 5. února 2011 v 14:06 | Reagovat

ja koukam na Bleach pravidelně každý týden a taky si kontroluju kdy vyšla manga.Myslím že líp nakreslené anime nebo mangu sem vážně neviděla, ale když se někdo snaží mluvit o něčem čemu nerozumí tak mi to vážně leze na nervy. I kdyby na to Tite Kubo kašlal furt to vypadá líp než od te Kaori Yuki...

13 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 5. února 2011 v 14:10 | Reagovat

[11]: Za a) neviděla jsem prvních pár dílů, vydržela jsem to někde k 150, pak jsem s tím sekla, protože se pořád nedělo nic. Moje kamarádka stále čte mangu, takže vím, co se tam děje a podle všeho je to stále blbější a blbější, takže svého rozhodnutí ani v nejmenším nelituju. Za b) mě dost pobavily tvé výroky o propracovanosti, ty jsi asi neviděla nic jiného, že? :D
Za c) se tomu neříká pomlouvání, ale recenze a já mám právo vyjádřit svůj názor, stejně jako vy.

14 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 5. února 2011 v 14:15 | Reagovat

[12]: Dobře, tvůj názor, nebudu ti tady vykládat, co si myslím o Bleachi a o jeho kresbě, ostatně je to v recenzi, ale proč máš pořád dojem, že tomu nerozumím? Navíc mám spíš dojem, že tomu nerozumíš ty, protože prohlásit, že Tite Kubo kreslí líp než Kaori Yuki... No :D :D Já rozumím, že když máš něco ráda, je těžké přiznat, že existuje i něco lepšího, ale tak se odlišují normální fanoušci od těch posedlých. Přemýšlej o tom.

15 Simone Simone | 12. února 2011 v 19:11 | Reagovat

tak mě bleach baví , některé prvky jsou podle mě opsané jako od Naruta.Ale narozdíl např. od Naruta je hezčeji nakreslený , je pravda ,že občas se divím jestli je to opravdu ta postavička :D Děj je docela nudnej ,ale dá se to , pokud to nejsou fillery a hlavně ty o Bauntech :D Souhlasím ,že některá rozhodnutí jsou na úrovni nevyvinutého člověka , ale boje jsou celkem kvalitní. Jdu se podívat jaké anime doporučuješ ,abych mohla sledovat něco nového:D

16 Jahoda Jahoda | 4. května 2011 v 21:41 | Reagovat

A) Mě se Bleach líbí. Ehm, co to kecám... Jsem na tom závislá. Buhahaha! A je mi jedno, co si kd myslí!
B) Ale je to tvůj názor. Alespoň pro to máš nějaký důvod, ne jako ty lidi, kteří píšou jen "je to sračka, je to k ničemu, je to sračka..."
C) Jsi fakt machr. První, kdo recenzi napsal jako recenzi, ne shrnutí děje. Za to tě obdivuju.
D) Ale stejně Bleach zbožňuju.XD

17 Andri Andri | 27. června 2011 v 10:21 | Reagovat

konečně se dočítám recenze, při které se autor sám nerozplývá radostí z tohoto anime, ale píše to i kritiku
miluju kritiry ;)

18 Tsuki-chan Tsuki-chan | Web | 6. listopadu 2011 v 2:17 | Reagovat

ja sice Bleach sledujem a moj blog je zväcsa o nom ale tato recenzia je uzasna :D :D nie nerobim si srandu naozaj som sa nasmiala :D uplne si vystihla Ichiga a som rada ze konecne ma na neho niekto taky isty nazor ako ja (viem ze je to divne kedze je hlavny hrdina jednej z mojich oblubenych anime xD) lebo ked som sa parkrat zmienila o tom ze mi jeho zachranovanie kazdej zivej veci na zemi a jeho totalne "cool" postoje a mudre vety ktore vypoti zo svojej sprostej hlavy nehovoriac o tom ze ked ma jeho nepriatel hocjaku velku silu Ichigo ho vzdy porazi lebo on ma vzdy väcsiu lezu na nervy isli ma niektori zozrat zaziva ako mozem takeho hot chlapca urazat :D :D Rukiu mam rada (je jedna z mojich dvoch najoblubenejsich dievcenskych charakterov ta druha je Minatsuki Takami z Deadman) ale Orihime si zase totalne vystihla :D A mas pravdu Bleach bol fajn ked Ichigo este isiel zachranit Rukiu do SS to bolo vsetko take nove ale potom ked uz isiel zachranit Orihime to bolo po prve od veci lebo nic originalne len zachranovanie ufnukanej hlupej kozy a jej vecne "Kurosaki-kun!" ktore mi liezlo na nervy a totalne ma opudzovalo :D Viem som divna kedze to pozeram a kritizujem ale po 342 druhej casti tejto nekonecnej anime si o tom clovek uz urobi vlastny nazor :D no aj tak budem Bleach sledovat dalej (sila zvyku) som zvedava koho bude zachranovat tentokrat aj ked to vyzera ze asi by mohol byt konecne originalnejsi dej :D naozaj skvela recenzia :-)

19 BridgettTucker BridgettTucker | E-mail | Web | 15. května 2012 v 14:33 | Reagovat

Specialists claim that <a href="http://goodfinance-blog.com/topics/personal-loans">personal loans</a> aid people to live their own way, just because they are able to feel free to buy needed things. Furthermore, some banks offer credit loan for young and old people.

20 AKho AKho | E-mail | Web | 19. června 2012 v 15:42 | Reagovat

Jak jinak než cool

21 Eriona Portraid Eriona Portraid | Web | 20. června 2012 v 13:50 | Reagovat

Nevíte, jestli Gina někde vzkřísí, nebo je definitivně vzkříšen?

22 Eriona Portraid Eriona Portraid | Web | 20. června 2012 v 13:52 | Reagovat

pardon poslední slovo má být mrtvý

23 Ame Ame | E-mail | Web | 19. května 2013 v 12:43 | Reagovat

Lol, je fajn sledovat komentáře a lidi, kteří nedokáží uznat, že jejich milované anime není bezchybné XD
Z Bleache jsem viděla nějakých 160 dílů a bylo to... nudné, nudnější a nejnudnější :/
Ichigo mi připadal jako orangutan, co dokáže jen neustále dokola opakovat jednu větu a to "Já ochráním své přátele!" díky čemuž (světe div se) získal vždy ohromnou sílu na poražení těch děsně silných protivníků.
Skvělá recenze, jako vždy :D

24 Bee Bee | Web | 6. srpna 2013 v 13:19 | Reagovat

Kdybys četla mangu, později by začalo všechno dávat smysl. Ale co už, ne všichni mají dobrý vkus na anime. Bleach je moje nejoblíbenější anime, protože má postavy nejúžasnějších charakterů narozdíl od Naruta a podobných dětských sračiček. Taky se tam nebojí ukazovat zranění, nebojí toho, aby Ichigo prohrál - asi přeskakuješ díly, nebo já nevím. Ale co už, jen můj názor.

25 naoki-keiko naoki-keiko | Web | 11. října 2013 v 20:03 | Reagovat

Já jsem Bleach zkusila (aby se jako neřeklo :P) ale nic. Prostě mi to celý přišlo divný, možná to bylo těmi titulky (mohly být špatně přeložené a zpětnou vazbou se to nějak nepoznáne- tedy kdybych ovládala plyně japonštinu i se všemi jejími dialekty a znaky, tak přeci nepotřebuji titulky, ne? Bohužel tomu tak není...) a Ichigo mi taky moc nepřišel jako vnímavý člověk.
Jj, taky myslím, že Naruto je lepší, ta teď momentální dobou čistí vzduch někdo a stále, takže se čtenáři (a už ani diváci nenudí ^^)
Dobrá recenze!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Na veškeré texty mám copyright a tečka. Jakmile někde najdu něco svého, budete litovat, že jste se narodili.