Uzumaki - recenze

10. srpna 2010 v 17:59 | Katsumi-sama |  Manga
uzu1
Možná jsem to tady někde už zmiňovala, ale řeknu to znova: miluju horory. U dobrých hororů se ráda bojím, těm špatným se ráda směju, takže v konečném důsledku se pobavím nad každým druhem hororu.
Věřte mi, že když se řekne "Uzumaki", nevybaví se mi jako první neschopný ninja Uzumaki Naruto, ale tahle hororová manga.

Uzumaki
Délka: 3 volume
Status: Dokončená
Autor: Ito Junji
Žánry: Horor, Drama, Romantika, Psychologické, Seinen

Goshima Kirie žije v malém městečku Kutozu-cho, které je z jedné strany obklopeno mořem a z druhé strany horami. Je jasné, že v takovém městě si puberťák moc na své nepřijde, takže místo nočních pařeb a řešení svých nedosažitelných idolů Kirie prostě pomáhá svým rodičům, snáší svého otravného mladšího bratra a zažívá radosti školou povinných.
Občas ji do městečka přijede navštívit i její přítel Saito Shuichi, který studuje v větším městě Midoriyama-shi. Celé to vlastně vypadá jako obyčejný život jedné dospívající dívky, ale nebyla by to hororová manga, aby u toho dlouho zůstalo...
V městečku se totiž začnou dít podivné věci. Začíná to celkem nevinně: Kirie se jednoho dne vrací ze školy a spěchá na nádraží, protože má zase přijet Shuichi. Co čert nechtěl, cestou potká Shuichiho otce, který se chová... no, poněkud podivně. Přesněji řečeno si ji vůbec nevšímá, protože je až příliš zaujat zíráním na prázdnou šnečí ulitu. I když se s ním snaží mluvit, stále si jí nevšímá. Přijde jí to trochu divné, proto se o tom přirozeně zmíní Shuichimu, který evidentně ví, co se děje. Jeho otec se tak prý chová už nějakou dobu: sbírá předměty, které se aspoň trochu podobají spirále, aby je mohl uctívat. Jeho podivná záliba se pomalu stává mánií: nesní polévku bez toho, aby v ní předtím nevytvořil vodní vír, jeho sbírka spirál je pro něj důležitější než práce, která ho už dávno nezajímá a rodina, kterou pomalu začíná zanedbávat.
Kirie si ze začátku myslí, že si Shuichi dělá legraci, ale chlapec to myslí smrtelně vážně: něco se s jeho otcem děje, to je jisté. Když jednoho dne najdou jeho mrtvolu stočenou do spirály, skoro to ani není překvapivé.
A při jeho kremaci samozřejmě stoupá spirálovitý kouř. Lidé to považují za špatné znamení a to si pište, že mají pravdu. Protože tím to samozřejmě nekončí: naopak, příhody jsou čím dál tím bizarnější a krvavější. Spirály způsobují hrůzu, šílenství, utrpení a smrt je v podstatě vysvobozením. Jsou všude, celá manga je jimi doslova prosycena a nikdo jim neunikne: rostliny rostou do tvaru spirál, často se objevují vodní a vzdušné víry. Spirály jsou dokonce i na lidském těle v podobě otisků prstů, hlemýždě v uchu nebo třeba vlasů, které se kroutí. Líbily se vám předtím takové ty roztomilé lokýnky, jaké mají malé děti? Vemte jed na to, že po tomhle nebudou (a můj malý bratranec přesně takové má, fňuk).
Hlavním rysem spirály je její pokroucenost... A přesně to spirála dělá s myslí lidí, kteří žijí v Kurozu-cho. Neubližuje jim pouze fyzicky, ale i duševně, na což je mnohdy mnohem horší pohled. Jsou šílení, v posledním a nejdrsnějším volume jim jde už jenom o přežití, i když je jasné, že všechno je marné, nezastaví se před ničím, dokonce ani před kanibalismem.
Hlavní hrdinové, Kirie a Shuichi, jsou v podstatě jenom katalyzátory událostí, z nichž většina se točí kolem nich, zároveň však s danou situací nemohou nic dělat a řeší věci tak, jak bych je řešila i já: strategickým ústupem (no co, všichni nemůžou být akční hrdinové). Kirie není zrovna ufňukaná hlavní hrdinka, za což jsem vděčná: sice trochu ječí (kdo by jí to ale měl v dané situaci za zlé), ale ječí mnohem míň, než by mohla. Občas se nechá zachránit Shuichim, ale jinak je docela samostatná a z naší dvojky je ona ta psychicky odolnější. Shuichi jako jediný cítil, že v městečku je odjakživa něco špatně, ale nemohl s tím nic dělat. Nabízel sice Kirii útěk ve chvíli, kdy to ještě šlo, ale tehdy se mu vysmála. V průběhu mangy sledujeme, jak pomalu ztrácí rozum v důsledku všech hrůz a ztráty blízkých.
Kresba Uzumaki je... krásná. Je sice divné tvrdit o něčem tak nechutně krvavém, že je to krásné, ale ono skutečně JE. Pokud se vám líbí temné a bizarní výjevy jako z jiného světa, pak dokonce neznám nic lepšího. Ale zároveň tady nastává kámen úrazu: pro slabší povahy je kresba až moc detailní a ne každý se přes to přenese. Ito Junji umí kreslit, ale nekreslí pro všechny.
Uzumaki není nějaký ucelený příběh: celá manga v podstatě zahrnuje život v městečku a nechutné události, které se tam odehrály. Má za úkol jen pořádně vystrašit, větší smysl za tím nehledejte. Na druhou stranu to ale dělá perfektně. Víte, horory hodnotím jinak než příběhy jiných žánrů a Ito Junji je ve svém žánru dlouho uznávanou jedničkou (možná budete znát jeho další díla, např. Gyo, Jigokusei Remina, Yami no Koe a Ito Junji Kyuofu Manga Collection). Pokud znáte jedno jeho dílo, můžete říct, že máte přibližnou představu o tom, jak vypadá zbytek. A nebude to hezká představa. Zpočátku se dohromady nic neděje, dostanete pár náznaků, ale to je tak všechno, pak se stane nějaký menší incident, na něj se kupí další incidenty, které jsou mimochodem čím dál tím nechutnější, krvavější a bizarnější, příběh graduje a než se nadějete, nacházíte se na konci.
A Ito Junji nemá v oblibě happyendy.
Pokud jsem vám svým popisem spíš odradila než navnadila, překousněte to a zkuste si přečíst aspoň jednu kapitolu. Nikdy nevíte, jestli vám to sedne nebo ne - mně osobně třeba Uzumaki spíš fascinovalo než děsilo, ale já jsem ten typ člověka, který u filmů jako SAW hýká smíchy a požírá popcorn.
Každopádně byste tomu měli dát šanci, protože je to jedna z nejlepších hororových mang, na které jsem kdy měla tu čest narazit.

Zdroj obrázku: manga Uzumaki, nakreslil Ito Junji, zde
 

3 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Chixx:*) Chixx:*) | Web | 10. srpna 2010 v 19:11 | Reagovat

Ďakujem :) p.s. máš pekný blog

2 J_xQ* J_xQ* | Web | 10. srpna 2010 v 19:58 | Reagovat

přesně tak :D

3 Psycho Yandere Psycho Yandere | Web | 11. srpna 2010 v 7:14 | Reagovat

Dobře napsaná recenze, přečetla bych si to, kdyby to nebylo v angličtině.

4 Gábi Gábi | Web | 11. srpna 2010 v 9:54 | Reagovat

Můžu se zeptat , kde se na to můžu podívat online ?:)

5 Gábi Gábi | Web | 11. srpna 2010 v 9:55 | Reagovat

Ehm promiň :D myslela jsem , že to je anime :D ráno mi to opravdu nemyslí

6 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 11. srpna 2010 v 9:58 | Reagovat

[5]: :D Jasně, chápu :D Pokud si to přesto chceš přečíst, najdeš to na http://read.mangashare.com/Uzumaki/manga.html Je to v angličtině, jestli je někde český překlad, to nevím.

7 Shuffle Shuffle | Web | 12. srpna 2010 v 14:21 | Reagovat

Tak ta předposlední věta mě neuvěřitelným způsobem rozesmála xDD
Ze zvědavosti se juknu :P

8 Shuffle Shuffle | Web | 12. srpna 2010 v 15:05 | Reagovat

No,kdybych to viděla v anime,tak bych byla podělaná strachy,ale ta manga...je děsivá,ale strach z ní nemám :D (Ale jsem teprve na začátku :D)

9 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | 12. srpna 2010 v 15:22 | Reagovat

[8]: Muhahá, počkej na druhé volume a kapitolu s porodnicí. Dke mého názoru nejhnusnější scéna :D

10 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | 12. srpna 2010 v 15:22 | Reagovat

* dle

11 Shuffle Shuffle | Web | 12. srpna 2010 v 18:26 | Reagovat

Jéééžiš v tý porodnici to byl hnus!Chudinka Keiko...takhle to vyfásnout..a co teprve Kirie?OMG,nechtěla bych!!

12 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | 12. srpna 2010 v 20:07 | Reagovat

[11]: Kirie si toho zakusí ještě o dost víc, je přece hlavní hrdinka. A nechtěla bych být v kůži jejího brášky.
Jak se ti to zatím líbí?

13 Shuffle Shuffle | Web | 13. srpna 2010 v 13:38 | Reagovat

[12]: Je to jízda!!Už jsem u 13týho dílu a jsem velmi spokojená :D!!!Ze začátku mě to docela děsilo,ale potom jsem si začala zvykat a jako provokaci jsem si ještě k tomu pouštěla song SAW theme :D..
Vlastně jsem nikdy horory neměla ráda,ale tento se mi úplně hafec líbí!Ten děj,ta kresba...ano,i když některé záběry ,,šílenství" nejsou moc pěkné,až moc detailní,ale jsem z toho úplně mimo :D...ještě mi zbývá se modlit,abych neměla zlý sny :D

14 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | 13. srpna 2010 v 14:32 | Reagovat

[13]: Jsem ráda, že se ti to líbí :D Konec je teprve síla, ale to už si asi dovedeš představit :D Kdyby sis od něj chtěla přečíst ještě něco, tak zkus Gyo - jeho další mangy jsou spší krátké hororové povídky, u kterých si nestačíš oblíbit hrdiny a nemá to stejně dobrou atmosféru. I když je fakt, že v Gyo je neuvěřitelně otravná hlavní hrdinka, která Kirii nesahá ani po kotníky :D

15 Shuffle Shuffle | Web | 13. srpna 2010 v 15:13 | Reagovat

Mazeec!Teď jsem to dočetla,ten konec byl teda jízda,jak tam byli ti lidé zoufalí...já na jejich místě nevím,jak bych dopadla o_O..
Kirie byla super,ale nechápu,jak jsem si mohla zamilovat takového podivína jako Shuichi...chjo..zdálo se mi to,nebo byl opravdu tak sexy?:D
Nevím,jestli si od něj přečtu něco dalšího..i když kreslil moc pěkně,hlavně teda obličeje mladých lidí (xD) a krajinu.:)

16 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | 13. srpna 2010 v 15:53 | Reagovat

[15]: Asi stejně jako oni, proto je to taky tak děsivé. Shuichi za to nemohl, na jeho místě by se zcvoknul každý :D Krajinu sice kreslil hezky, ale zdá se mi, že v dalších mangách se na ni tak moc nezaměřoval. V Uzumaki totiž chtěl co nejpřesněji vyjádřit "spirálovitost" :D

17 Shuffle Shuffle | Web | 13. srpna 2010 v 22:13 | Reagovat

Jn..zase máš pravdu :D

18 Kira Seigi Kira Seigi | Web | 14. srpna 2010 v 15:51 | Reagovat

To vypadá zajímavě, je to někde v češtině?

19 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 14. srpna 2010 v 16:03 | Reagovat

[18]: Když jsem to zadala do vyhledávače, vyplivlo mi to spoustu odkazů na Naruta (což se ostatně dalo čekat). Prokopávala jsem se tím, ale žádný překlad jsem nenašla... Divné, byla jsem si jistá, že na jednom blogu překlad byl, ale když jsem se na něj dívala, už tam nic nebylo. Ta angličtina v tom ale není složitá, takže jestli ti to vyloženě nevadí, určitě si to přečti. Zrovna tohle je jedna z mála mang, kterou jsem si koupila, protože jsem ji prostě musela mít doma.

20 Kejko Nyappy Kejko Nyappy | Web | 14. srpna 2010 v 20:12 | Reagovat

to vypadá zajímavě :)) myslím,že jsem někde ten název slyšela (není myšleno naruto) :D

21 Skullka Skullka | E-mail | Web | 15. srpna 2010 v 15:17 | Reagovat

ooo, to vypadá...děsivě xD já nemám ráda horory, ale něco mě nutí na tu recenzi furt myslet xD nemohla by si mi trošku zaspoilerovat? já si totiž jaksi nedovedu představit, jak moc můžou být spirály děsivé...jak se může ze spirály vyvinout něco krvavého... ale číst se to bojim xDD

22 Reni Reni | Web | 17. srpna 2010 v 19:43 | Reagovat

Uzumaki jsem kdysi četla, vážně se mi líbí ta kresba a ty různé kreatury, taky ty spirálovitý vlasy ve vzduchu XD
Nedávno jsem viděla film Uzumaki, no manga se mi asi líbila víc.

23 manga-sekai manga-sekai | Web | 20. srpna 2010 v 12:24 | Reagovat

Uzumaki bude od září v české verzi od zonerpressu k prodeji :D

24 Shuffle Shuffle | Web | 20. srpna 2010 v 13:53 | Reagovat

[23]: Jop,už jsem o tom slyšela,ale nevím,jestli nebude od osmnácti...
Nicméně mi v tom případě bratr slíbil,že mi ji koupí :D Muahahaha :D

25 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 20. srpna 2010 v 14:21 | Reagovat

[23]: Už jsem o tom něco slyšela, ale vzhledem k tomu, že už to mám v aj, je to trochu pasé :D Ale nic, jsem ráda, že už to mám... Za a) si procvičím angličtinu a za b) vážně pochybuju o kvalitě některých českých překladů.

26 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 20. srpna 2010 v 14:24 | Reagovat

[24]: Já chci za sourozence tvého bratra! :D I když mám pocit, že s mojí spotřebou mang by dost dlouho nevydržel *zrovna se chystá do knihkupectví, protože v něm nedávno viděla druhé volume mangy Eden: Its an Endless World! a miluje postapokalyptické sci-fi :D

27 manga-sekai manga-sekai | Web | 20. srpna 2010 v 14:57 | Reagovat

[25]: České překlady jsou velice kvalitní. Tohle nejsou fanouškovské verze, ale mangy od vydavatelství za účelem vydělávat. Nelze předpkládat, že odfláknou svojí práci. Pokud se někde něco liší není to vinou překladatele, ale volnosti překladu a dodané verze od zahraničního nakladatelství.

Já si čtu mangy v Aj a dokonce jich mám prá doma, ale mangy v čestině tu jsou některé hodně kvalitní.

28 manga-sekai manga-sekai | Web | 20. srpna 2010 v 14:59 | Reagovat

[24]: No těžko říct, ale docela je to možné u této mangy. Nicméně musíš dobře zmást knihkupce a tvrdit, že jde o pohádky .-)

29 katsumi-kagakusha katsumi-kagakusha | Web | 20. srpna 2010 v 20:17 | Reagovat

[27]: Některé možná ano, ale přece jenom jim zas tak nevěřím :D Knihy jsou někdy také překládány hodně volně. Mangy kupuju zásadně v aj.

30 manga-sekai manga-sekai | Web | 21. srpna 2010 v 0:15 | Reagovat

[29]: Podle mě to stejně nepoznáš. Navíc podle mě i anglické verze zákonitě mají odchylky, protože jsou překládané z japonštiny. Neplatí to akorát pro mangy tištěné rovnou v anglické verzi.

Já kupuju v aj to, co zde v životě nevyjde. Mám doma mangu NANA, Basilisk a Gantz. Z českých jich mám většinu, co tu vyšla.

31 Lowu Lowu | Web | 2. října 2010 v 15:59 | Reagovat

Vydělas 4.druh? Páč jestli ještě ne, tak se na to nedívej, pokud můžeš. Jsou k tomu pravdivý videa a... asi 3 noci jsem pak nespala. Teda spíš jsem se furt budila a bála se kouknout na hodiny kolik je, aby si pro mě ve 3:33 nepřišli ufouni. předtím jsem se u hororů moc nebála - nebo spíš sem se bála jen při tom hororu a pak už ne. Ale 4.druh? Při hororu jakž takš ale po něm když nastane tma, tak jsem vážně byla v řiti tak 14 dní...

32 Orlageddon Orlageddon | Web | 18. února 2011 v 14:58 | Reagovat

Teď to zrovna čtu. Ze začátku to se mnou nehnulo, ale z těch šneků je mi dost špatně. :P *kdysi se kdovíproč bála šneků a asi zase začne*
Jinak, nevíte někdo, co je to za blbej nápad u toho jíst? :D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama
Na veškeré texty mám copyright a tečka. Jakmile někde najdu něco svého, budete litovat, že jste se narodili.